Kraamstal

Een kraamstal voor varkens laten maken

De kraamstal is vaak het middelpunt van uw varkenshouderij. Dit is namelijk de plek waar de nieuwe biggen ter wereld komen. Het is ook de plek, waar u de meeste tijd doorbrengt en waar goede omstandigheden het belangrijkst zijn. Pasgeboren biggen zijn immers kwetsbaar en moeten beschermd worden. Genugten Agri is gespecialiseerd in het bouwen en inrichten van stallen voor de varkenshouderij en weet hoe een kraamstal voor varkens eruit moet zien.

Neem contact op!

Een kraamstal voor varken laten maken door Genugten Agri

Bij het inrichten van een kraamstal is het belangrijk om een goed leefklimaat voor de biggen te creëren. Pasgeboren biggen zijn immers kwetsbaar en gevoelig voor infecties en ziektes. Bovendien hebben ze voldoende warme nodig en moet het biggennest goed afgescheiden zijn. De zeug kan anders namelijk op de biggen gaan liggen en ze verdrukken. Hiervoor zijn verschillende systemen beschikbaar, die we graag met u bespreken. Van kooien, die voorkomen dat de zeug te snel gaat liggen tot vloeren die omhoog en omlaag kunnen bewegen. Wij kijken met onze expertise welke optie in de kraamstal voor uw zeugenhouderij de beste keuze is. Dit is namelijk onder andere afhankelijk van het ras en de grootte van de zeug.

Andere systemen voor in de kraamstal voor varkens

Daarnaast is het belangrijk dat de zeug voldoende voeding tot zich kan nemen. Ze moet immers voldoende energie binnenkrijgen om haar biggen te zogen. De hekken en afdekkappen in de kraamstal moeten verplaatsbaar zijn, zodat de biggen eenvoudig gehanteerd kunnen worden en het hok makkelijk schoongemaakt kan worden. Daarnaast is een goed ventilatiesysteem essentieel. Ondanks dat de biggen veel warmte nodig hebben, is frisse lucht belangrijk. Dit moet echter wel op de juiste plek in het hok binnenkomen, zodat de biggen het niet te koud krijgen. Te warm is echter weer niet goed voor de zeug, daarom kiezen wij voor een ventilatiesysteem dat de temperatuur goed in balans houdt.