Hongarije - -

Zeugenbedrijf - Felsőbabád (HU)

Zeugenbedrijf – Felsőbabád

Genugten Agri Projects heeft in opdracht van Hunland een nieuw en sleutelklaar state-of-the-art varkensbedrijf ontworpen en gebouwd in Hongarije.

In opdracht van Hunland, een wereldwijde marktleider in export/import van vee, is Genugten Agri Projects in 2022 gestart met de bouw van een nieuw, sleutelklaar zeugenbedrijf in Hongarije, nabij de hoofdstad Budapest. Met het nieuwe bedrijf vergroot Hunland haar jaarlijkse biggenproductie met ca. 120.000 biggen per jaar. De varkensstallen, op een terrein nabij het hoofdkantoor van Hunland in Bugyi, bevatten een totaal te benutten vloeroppervlakte van ruim 27.000 m2, goed voor 4.080 zeugenplaatsen, 18.380 biggenopfokplaatsen en 875 geltenopfokplaatsen.

Het gehele project is grofweg onder te verdelen in vier gebouwen, waarvan twee stallen de varkens huisvesten. Een van de stallen is een twee-verdiepingen stal waarbij de bovenverdieping volledig bestaat uit biggenafdelingen. De benedenverdieping is onder te verdelen in kraamafdelingen, geltenproductie en een dek- en wachtstal. De twee-verdiepingenstal heeft een bruikbaar vloeroppervlakte van maar liefst 18.313 m2. De andere stal is een (dragende) zeugenstal en geltenopfok met een bruikbare oppervlakte van ongeveer 7.300 m2.

Tussen de twee-verdiepingenstal en de (dragende) zeugenstal staat een gebouw met een laaddock en een crematorium. Tenslotte heeft het complex een sociaal gebouw met op de eerste verdieping onder andere vijf complete appartementen voor werknemers die voor langere duur op de locatie verblijven. De begane grond bevat onder meer een kantine, douches en een technische ruimte.

Het bedrijf is uitgerust met alle moderne technologiën nodig voor de hoogst haalbare productie. Om mee te gaan met de huidige EU regels heeft het bedrijf centrale afzuiging van lucht met luchtwasservoorbereiding. Daarnaast wordt lucht gekoeld met pad-cooling en verspreid met het soft-air ventilatieplafond. Door het bedrijf uit te rusten met 36 warmtewisselaars in deze luchtkanalen en 5 NIBE 64 KW Warmtepompen kan het bedrijf opereren zonder fossiele brandstoffen te verbruiken.

Het volledige project is turn-key opgeleverd. Het resultaat van dit toonaangevende bedrijf werd feestelijk geopend op 9 juni 2023.

De Hongaarse Minister van Landbouw (Nagy István) was hierbij aanwezig.  Klik hier om deze interessante video te bekijken, waarin hij stilstaat bij de totstandkoming, financiering én unieke factoren van dit door Genugten Agri ontwikkelde zeugenbedrijf.

 

whatsapp