gototopgototop
PDF Drucken E-Mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

27-06-12 Alweer op reis

Ik heb het altijd leuk gevonden om op reis te gaan. Toen ik mijn eerste auto had, ben ik meteen half Europa doorgereden en met 20 jaar liep ik al stage in Canada, waarna we een maand door Amerika gereisd hebben. Ook zakelijk gezien is het buitenland erg belangrijk voor ons. In 1987 ben ik begonnen met het houden van varkens in België. In 1989 ben ik door een gat in de Berlijnse muur gekropen, waarna voor ons het Duitse avontuur begonnen is.

 

Ook voor mijn kinderen vond ik het belangrijk dat ze wat van de wereld zagen, daarom hebben we met ons gezin veel verre reizen gemaakt naar o.a. Amerika, Azie en Australië. Onze twee zoons hebben ook een internationale stage doorlopen.

Twee weken geleden zijn we met al onze medewerkers naar onze open dag  in Hongarije geweest. Dit was voor ons, maar ook voor de andere bezoekers, een onvergetelijk weekend.

Via zijn Universiteit in Utrecht heeftonze zoon de mogelijkheid gekregen een aanvullende studie in Taiwan te volgen. Ondanks mijn advies om eindelijk eens te gaan werken, kon hij de uitdaging toch niet weerstaan en is hij naar Taiwan afgereisd, met als gevolg dat hij een jaar later met een Taiwanese vriendin naar Nederland teruggekeerd is. Ik heb hem er nog op gewezen dat hij wel erg veel meisjes voorbij gevlogen is, maar ze zijn zeker van hun liefde voor elkaar.  Beide wonen nu bijna twee jaar hier en hebben een goede baan.  Nu is het in Taiwan gebruikelijk dat de vrouw via een verlovingsceremonie toe treed tot de familie van de man. Voor deze ceremonie gaan wij dus met het gehele gezin over een week naar Taiwan.

Omdat ik dan toch naar het oosten vlieg, bezoek ik vooraf een aantal leveranciers in China. Wij laten daar al ruim 13 jaar stalinrichting en gietstalen roosters maken. Ook bezoek ik een aantal varkensbedrijven en een Chinese varkenshouder met op 2 bedrijven ca 2500 zeugen. Deze varkenshouder was onlangs met een fabrikant bij ons en hij was zeer onder de indruk van onze professionele wijze waarop wij varkensstallen bouwen en varkens houden. Zonder veel over de kosten te praten, verzocht hij mij voor hem in China een nieuw gesloten bedrijf met 2500 zeugen te bouwen. Het is opmerkelijk hoe ontzettend weinig verstand van de varkenshouderij iemand met zoveel zeugen heeft in een land waar meer dan de helft van de varkens op deze aardbol rondlopen.  Ik hoop jullie dit in mijn volgende column uit te kunnen leggen.

 

Meer columns