gototopgototop
PDF Drucken E-Mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

19-3-2012 Nieuwe stal België met goed bestek

Ik heb het hier volgens mij al een keer eerder aangehaald dat ik het verstandig vindt dat een investerende varkenshouder bij de bouw van een nieuwe stal een externe deskundige inschakelt om de bouw te begeleiden. Een dergelijke begeleider neemt veel werk uit handen en zorgt er mede voor dat er een goede stal gebouw wordt en problemen bij de uitvoering voorkomen worden of op een goede manier opgelost worden.

De basis van een goed bouwproject, is natuurlijk een goed bestek. Vaak is er geen bestek en mogen de aannemers een stal aan bieden zoals ze dit zelf het beste vinden. Op zich is daar niets mis mee, maar het vergelijken tussen de verschillende bouwbedrijven is daardoor bijna onmogelijk.

Ook al ligt er een goede tekening en een bestek, dan merken wij toch steeds vaker dat concurrerende aannemers zich daar niet aan houden en een goedkopere offerte maken met andere materialen of een afwijkende uitvoering. Er moet ook wel voor een zeer lage prijs geoffreerd worden want als de offerte niet laag genoeg is, volgt er geen koffie meer.
Onlangs was ik door de Belgische DLV uitgenodigd mee te doen aan een inschrijving voor de bouw van een nieuwe varkensstal. Het was niet zo ver over de grens dus voor ons goed uitvoerbaar. Verder heb ik een zwak voor België, in dat land ben ik 25 jaar geleden begonnen met het houden van varkens. De stal moet gebouwd worden in Weelde, een plaats waar ik vroeger ook varkens gehouden heb.

Bij mijn rit ernaar toe dacht ik: het zou toch niet…… En jawel, toeval of niet, ik kom op het bedrijf terecht waar ik vroeger varkens gehouden heb. Wij zijn daar toen gestopt omdat het bedrijf aan een Nederlandse collega verkocht was. En met hem stond ik daar opnieuw, nu alleen 22 jaar ouder. De DLV had het project goed voorbereidt en een uitgebreide meetstaat (bestek met duidelijke hoeveelheden) gemaakt met ruim 100 punten. De aannemer hoeft alleen een prijs per eenheid op te geven, waaruit dan de totaalprijs berekend kan worden. Er zijn geen mogelijkheden om af te wijken van het bestek en de te gebruiken materialen zodat de offertes goed te vergelijken zijn. De laagste 3 aanbieders worden uitgenodigd voor een gesprek waarna er beslist wordt. Wij waren gelukkig de laagste inschrijver en gaan nu een nieuwe stal bouwen op de plaats waar ik ooit begonnen ben. Mooi toch, we hebben er zin in.

 

Meer columns