gototopgototop
PDF Drucken E-Mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

17-11-2014 Eurotier

Elke twee jaar wordt in Hannover de beurs Eurotier gehouden. Ook wij hadden daar afgelopen week een stand. Als je daar zoals ik een hele week hebt rondgelopen, gaan er toch wel wat gedachten door je heen. De beurs is gigantisch groot; Er waren 17 hallen met een oppervlak van ca. 25 Ha. Er waren 2360 standhouders uit 49 landen waarvan 163 uit Nederland en 112 uit China. Er zijn 156.000 bezoekers geweest waarvan 3800 uit Nederland. Nu waren er naast de hallen voor de varkenshouderij ook hallen voor de rund- en pluimveehouderij, biogas en nog enkele kleinere categorieën. Toch was het varkenshouderij gedeelte goed voor ca. 20% van het vloeroppervlakte.

 

De eerste gedachte die bij mij opkwam is dat er toch wel erg veel bedrijven zijn die aan boeren geld proberen te verdienen, dit zonder me te realiseren dat de meest bedrijven waar boeren zaken mee doen, niet naar de beurs gaan. Voornamelijk zijn dit de kleinere plaatselijk opererende bedrijven. Een volgende gedachte kwam in me op dat als je ook maar iets in de sector wilt betekenen en iets in het buitenland wilt doen, je als leverancier niet op deze beurs mag ontbreken. Dit geldt eigenlijk ook voor de varkenshouders die met hun bedrijf vooruit willen. Het is de grootst intensieve veehouderijbeurs ter wereld, alle innovaties worden hier het eerste getoond. Als je ouder wordt denk je vaker en gemakkelijk even terug in de tijd. Wanneer was ik voor het eerst op deze beurs, toen nog de Huhn und Schwein? Dat was in 1983 toch al weer 31 jaar terug. Ik heb dit altijd onthouden omdat ik in dat jaar getrouwd ben. De sector is in die tijd ontzettend geprofessionaliseerd.
Nu kan iedereen in de vakbladen lezen welke innovaties er te zien waren. Ik richt me op de trends voor de lange termijn. Iedereen die er geweest is heeft ze gezien: overal kleine groene stands uit China, in totaal 112 exposanten. Nu doen wij al meer dan 15 jaar zaken met Chinese bedrijven dus ik weet een beetje hoe het werkt en een beetje overleg met een exposant leerde me dat de Chinese bedrijven 50% subsidie krijgen om op buitenlandse beurzen hun producten aan te bieden. Wie doet er iets aan deze concurrentievervalsing?(grapje). Nu stellen de standjes en aanbieders nog niet veel voor, maar je kunt voorspellen dat er over 10 – 20 jaar nog veel meer Chinese exposanten zijn die zelfs producten aanbieden waar we nog iets van kunnen leren. Logisch ook, 50% van de varkens leven in China. Een tweede trend is dat de eisen rondom de dierhouderij langzaam strenger worden. Men wil niet meer dat dieren vastgezet worden. Vooral voor kraamhokken heeft dit grote gevolgen. Voor een loslopende zeug met biggen, moet het hok 50% groter zijn en de gehele inrichting zoals we die gewend waren moet compleet anders uitgevoerd worden. Maar wie nu een nieuwe stal plant, gaat er zeker geen kraamhokken van 6 m2 in bouwen. Toch zou het goed zijn er eens over na te denken hoe in de toekomst kraamhokken van 2 x 3 m gebouwd kunnen worden, zonder de gehele stal af te moeten breken. Als deze eisen bij de volgende herziening van de dierhouderijvoorschriften doorgevoerd worden, is de overgangstermijn slecht 10 jaar en hoe kort dat is, heb ik als eens ervaren.

 

Meer columns