gototopgototop
PDF Drucken E-Mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

17-07-2013 Veel werk verzet in een drukke week

Saai is het bij ons nooit, er gebeuren altijd wel onverwachte dingen waar je creatief op moet reageren. En anders is er wel het vele diverse werk waar ik altijd mee bezig ben. Maar de eerste week van juli sloeg toch echt wel alles. Op maandag ben ik naar het Oosten van Duitsland gereden om een nieuwbouwproject van een klant met de architect en overige adviseurs te bespreken. Op dinsdag heb ik een biogasinstallatie bekeken, want daar moet ik me verder in verdiepen omdat we binnenkort de vergunning krijgen voor de bouw van een dergelijke installatie. Vervolgens ben ik even naar onze akkergewassen wezen kijken. Deze stonden er perfect bij en de combines stonden klaar

 

Ik ben dan ook ’s avonds met een goed gevoel naar huis gereden. Op woensdag heb ik de eindonderhandelingen gevoerd met een goede klant uit de buurt. We zijn erg blij de opdracht gekregen te hebben voor de bouw voor deze nieuwe stal voor ca 4500 vleesvarkens, waarvan u zeker nog meer gaat horen. Op donderdag heb ik me bezig gehouden met de laatste aanpassingen van een offerte voor de bouw van een groot industriegebouw. Dit project wordt uitgeschreven door een projectbureau. Nadat we eerst goedgekeurd waren om als een van de 5 geselecteerde bedrijven te mogen inschrijven, waren we na onze presentatie over als een van de twee laatste bedrijven.
Op verzoek van een Duitse klant werd ik gevraagd naar Rusland te komen om hun varkenshouderijproject te beoordelen. De benodigde vluchten voor deze reis heb ik tussendoor ook nog even geregeld. Op zaterdag hadden we bij zeer prachtig weer bij ons in de tuin het trouwfeest van onze oudste zoon met zijn Taiwanese geliefde. Er waren mensen van 4 continenten en 11 nationaliteiten bij ons over de vloer. De ambtenaar van onze gemeente had er prachtige ceremonie van gemaakt, voor het eerst bij mensen op privéterrein. Het was een prachtig feest wat niemand snel zal vergeten.
Op maandag hebben we de eindonderhandelingen gevoerd voor het grote industrieproject waarna we elkaar de hand geschud hebben. We gaan het project gezamenlijk uitvoeren. Mijn zoon had ondertussen onze paspoorten in den Haag opgehaald zodat we op dinsdagmorgen vroeg naar Rusland konden reizen. Onze klant bouwt daar samen met een aantal investeerders een aantal nieuwe gesloten varkensbedrijven met elk ca 2.500 zeugen. Ze zijn niet tevreden met de huidige gebouwen. De gebouwen staan los van elkaar en zijn gebouwd met grote betonnen spanten. Alle stallen worden geventileerd met luchtinlaatventielen. Bij temperaturen van -30 tot + 40 gr C is het klimaat in de stal niet goed te krijgen, zeker niet in de kraam- en biggenopfokstallen. Ze zijn erg enthousiast over onze compacte exportstal die geheel pre-fab met een staalconstructie en sandwichplaten gebouwd kan worden. Verder ventileren wij met een “soft-Air”ventilatieplafond en kunnen onze gebouwen eenvoudig met een pad-cool systeem uitgevoerd worden.
Woensdag middag zijn we samen met onze klant in hun privé-jet naar Berlijn gevlogen, vanwaar we in 50 minuten naar Dusseldorf gevlogen zijn. Met dan nog ruim een uur te rijden, waren we “s avonds om 12 uur weer thuis. Zo zie je dat je in ruim een week veel kunt doen, en al zeker als alles positief is. Omdat ik zeker weet dat het weer een keer andersom is, genieten we nu van een paar weken vakantie.

 

Meer columns