gototopgototop
PDF Drucken E-Mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

17-04-09 Zie hoe het de tomaat verging

Zo maar een positief bericht in deze tijden van crisis. Het CBS informeert ons dat we als Nederland het afgelopen jaar een positief overschot op de handelsbalans gehad hebben van €35 miljard. Kijk, daar gaat het nu om. De economie is net als een gezin: uiteindelijk telt alleen maar wat je aan het einde van het jaar overgehouden hebt, het verschil tussen uitgaven en inkomsten. Wij hebben dus ongeveer €2.000 per inwoner overgehouden aan onze buitenlandse handel. Wat nog mooier is, is dat tweederde van dit bedrag voor rekening komt van de landbouwsector, terwijl in deze sector maar een paar procent van de mensen werkzaam is.

Is dit al eens goed gecommuniceerd naar de burger?
Wat zijn onze belangrijkste landbouwexportproducten?
Groenten en fruit 18 procent, bloemen en planten 14 procent, vlees 11 procent en zuivel bijna 10 procent. De exportwaarde van groenten en fruit is de afgelopen 5 jaar met 40 procent gestegen. Kijk, dat zijn nog eens cijfers om jaloers op te worden. Wat kunnen we van deze sectoren leren? De tulp was 300 jaar geleden al een belangrijk exportproduct. Wat de bloemen- en plantensector in de afgelopen jaren bereikt heeft, is mooi te zien in de Keukenhof. Ik heb daar een dagje rondgelopen en door de omgeving rondgereden. Een kleurrijk gezicht, al die bloemenvelden. Verder enorm veel bloemenbedrijven zij aan zij. Ook bij de groentenbedrijven, want fruit stelt weinig voor, is er in het Westland en rond Venlo enorm veel gebeurd. Een hectare kassen bouwen is blijkbaar iets eenvoudiger dan een hectare stal. Ten opzichte van het buitenland hadden de Nederlandse tuinders altijd het nadeel van de hoge energiekosten. Door de inzet van warmte-krachtkoppelingssystemen is dit nadeel omgezet in een voordeel. Door constant te investeren in nieuwe systemen blijft de concurrentiekracht behouden. Geloven in je product en schaalgrootte zijn verder zeer belangrijk. Enkele jaren geleden is de markt en de prijs voor Nederlandse tomaten rampzalig ingestort
door een bericht over de Wasserbombe in de Duitse media. En hoe gaat het nu: 389 tomatentelers hebben het afgelopen jaar 1 miljard kilo tomaten geproduceerd. 63 kilo per inwoner en mijn vrouw heeft de tomaten in de winkel laten liggen omdat deze €4 per kilo kosten. De uitdaging om het beste product te leveren is en blijft enorm. Toch zullen er volgend jaar weer minder tomatentelers zijn.

 

 

 

Meer columns