gototopgototop
PDF Drucken E-Mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

09-01-2014 Gewoon doorgaan met waarin we goed zijn en dit steeds een beetje beter doen

Het begin van het nieuwe jaar is altijd de tijd om even terug te kijken hoe het afgelopen jaar gelopen is en na te denken over hoe de toekomst er uit gaat zien. Naast het houden van varkens houden wij ons bezig met de bouw van stallen en overige gebouwen. Zo optimistisch als ik aan het begin van het jaar was, is het niet geworden. Ik had voor beide bedrijfsonderdelen heel hoge verwachtingen. Voor de varkenshouderij had ik een veel hogere winst verwacht, mede door de verwachte veel lagere voerprijs. Dit is door de lage prijs aan het eind van het jaar niet uitgekomen. Toch mogen we niet ontevreden zijn over het afgelopen jaar.

 

Ook bij de bouw van stallen staan de marges erg onderdruk. Inschrijven tegen kostprijs blijkt vaak nog te hoog te zijn. Nu zitten wij met onze bouwfirma in dezelfde positie als varkenshouders, we hebben geen keus, ondanks (te) lage marges moeten we doorgaan en hopen op betere tijden. En zolang we toch nog steeds iedereen aan het eind van de week kunnen betalen mogen we niet klagen. Je ziet het hele jaar zowel in onze sector als in andere sectoren veel drama’s met failliete bedrijven en betalingsproblemen voorbijkomen dat wij toch niet anders dan zeer tevreden moeten zijn.
Van verschillende varkenshouder hoor ik hoe ze de toekomst zien. Heel veel optimisme hoor ik niet, zeker niet van investerende varkenshouders die net de onderhandelingen met de banken afgesloten hebben. Het krijgen van een financiering begint onderhand meer op een schoonheidswedstrijd te lijken, zoveel beoordelingen zijn er nodig. Als ik naar de prijzen en voerwinsten van de afgelopen jaren kijk, zie ik dat de trend stijgende is en de schommelingen minder worden. Dit biedt voor de toekomst veel zekerheid voor de investerende ondernemers, van te grote prijsschommelingen wordt iedereen zenuwachtig. De grote prijsschommelingen van de landbouwgewassen zijn de afgelopen 5 – 10 jaar ontstaan door de wereldwijd schommelende inzet van voergewassen voor de energieproductie. De overheden en energieproducenten hebben ondertussen geleerd dat de landbouw geen oliebron is waar uitgepompt kan worden wat nodig is en de landbouwproducten nog steeds gewoon geteeld moeten worden.
Ik ben inmiddels al meer dan 40 jaar actief in de varkenshouderijsector en heb bijna alles meegemaakt wat mogelijk is. Van heel goede tijden ( ca 100 gulden winst per varken tijdens de opkoopregeling van de varkenspest) tot zeer slechte. (opbrengst vleesvarkens nauwelijks hoger dan de prijs voor de gekochte biggen. Dit alles zal niet meer terugkomen. De wereldwijde varkensconsumptie zal de komende jaren blijven stijgen en omdat de varkensproductie steeds verder professionaliseert, zullen de prijzen steeds korter rond de kostprijs gaan schommelen. Goede ondernemers gaan door, minder goede worden overgenomen. De charme van de bouw van een stal van de lopende rekening zal dan ook niet meer terugkomen. Voor onze beide bedrijfsonderdelen heb ik dan ook besloten gewoon door te gaan met waar we goed in zijn en dit elke dag proberen nog een beetje beter te doen. Saai he.

Ik wens iedereen een gelukkig, gezond en succesvol nieuwe jaar toe.

 

Meer columns