gototopgototop
PDF Drucken E-Mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

09-01-2013 Tradities en een gezond nieuw jaar

De feestdagen zijn voorbij en we zijn goed uitgerust. De omzetteller staat weer op € 0,- dus we kunnen/moeten er weer tegenaan. Zoals iedereen denk ik, gebruiken we de tijd tussen de feestdagen ook om na te denken over hoe het afgelopen jaar gelopen is en wat de verwachtingen zijn voor het nieuwe jaar. Traditiegetrouw gaan we met familie en vrienden een weekje skiën in Oostenrijk. We waren met 20 personen, waarvan ons gezin met 8 personen. We hebben 3 kinderen en ook hun partners gaan al jaren mee. Wij vieren kerst dus altijd in het buitenland. Met Nieuwjaar zijn we terug en dan zien we de rest van de familie. Op tweede kerstdag wordt het pas echt druk, dan komen de Duitsers, die traditioneel kerst thuis vieren.

 

Tradities zijn belangrijk en veranderen slechts zeer langzaam. Onze landbouw sector is ook voor een belangrijk deel gebaseerd op tradities. In onze sector is geen plaats voor snelle jongens met slimme ideeën die snel geld willen verdienen. Wij houden nu zelf 25 jaar varkens en als ik terugkijk is er in die periode veel gebeurd. Toen was het in Nederland vanwege de interim wet niet mogelijk om een stal te bouwen, vandaar dat we uitgeweken zijn naar België en later Oost Duitsland. Jaren is geschreven dat de toekomst voor de varkenshouderij in Oost Europa ligt, en wat is er het afgelopen jaar gebeurt: Het aantal varkens in Polen en Hongarije is met 10% teruggelopen. Die landen importeren weer vlees. In Nederland is intussen enorm veel geïnvesteerd in de sector, kleine onrendabel bedrijven zijn gesloten en afgebroken, nieuwe moderne bedrijven zijn gebouwd. En hoewel we niet meer varkens hebben dan 10 jaar geleden, staat de sector er veel beter voor. Als je kijkt naar de industrie, blijkt dat goede bedrijven met toekomst, doorlopend veel investeren om de kosten per product laag te houden en de kwaliteit hoog.

Dit zal ook in de varkenshouderij zo doorgaan. Wie er over 10 jaar nog bij wil zijn, moet nu investeren. Wij hebben zowel met ons bouwbedrijf als met ons landbouwbedrijf een goed jaar achter de rug. Ook voor dit jaar verwacht ik voor beide bedrijven een goed jaar. Voor de bouw van stallen gaan we ons ook richten op andere sectoren en de voerprijzen kunnen alleen nog maar naar beneden, dus met de varken komt het dit jaar zeker goed. Ook privé was het een leuk jaar. We zijn met onze oudste zoon naar zijn verlovingsfeest in Taiwan geweest. Midden dit jaar zullen ze trouwen. Onze dochter en haar partner hebben het huis van de buren gekocht, een oude bungalow op 0,5 Ha, dus daar kunnen ze mee vooruit. Mijn vader woont langs ons zodat we nu met 3 generaties (in totaal 162 jaar) binnen een straal van 100 m wonen. Ik vind het prachtig. Over traditie gesproken.

Ik wens iedereen vooral een gezond maar ook succesvol nieuwe jaar toe.

 

Meer columns