gototopgototop
PDF Print E-mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

30-10-2012 Let op met adviezen van ondeskundigen deskundigen

Wij overtuigen een varkenshouder van de grote voordelen bij de toepassing van de door ons ontwikkelde betonroosters. Hij geeft opdracht aan zijn aannemer om deze betonroosters bij ons te bestellen. Vervolgens worden tekeningen gemaakt over de gewenste uitvoering van de roosters en uiteindelijk worden er 24 verschillende roostertypen gefabriceerd en uitgeleverd. Omdat iedereen altijd zo lang wacht met bestellen totdat hij denkt dat degene waar hij gaat bestellen onder maximale druk nog net de gewenste levertijd kan halen, werd er op een zeer laat tijdstip in het bouwproces besteld. Het gevolg was dat de leveringen volgens de aannemer te lang geduurd hadden en hij daardoor schade ondervonden had. Deze schade heeft hij op de facturen ingehouden.

 

Zoals altijd bij een probleem, probeer je te vermijden dat het een conflict wordt, dit door eerst in een goed gesprek te proberen het probleem op te lossen. In dit onderhavige geval kwamen we er niet uit en is in onderling overleg besloten dit eerst beide door een advocaat te laten beoordelen en als die er niet uitkwamen, door de rechter. Al heel snel was duidelijk dat de advocaten er niet uitkwamen, beide waren natuurlijk overtuigd van hun gelijk. Dan naar de rechter. De rechter stelde dat er betaald moest worden, maar dat als de tegenpartij kon aantonen dat er schade geleden was, dit alsnog in de procedure opgenomen zou worden. Voor het bepalen van de schade is door de tegenpartij een zogenaamde deskundige ingeschakeld. Deze deskundige verteld in zijn rapport dat hij deskundig is omdat hij diverse jaren gewerkt heeft voor een bouw- en milieu-adviesbureau. Vervolgens maakt hij een rapport waarin hij de ter beschikking gestelde orderbevestigingen, leverbonnen en facturen analyseert. Hij neemt de conclusie van zijn opdrachtgever over: er is schade omdat het leggen van de roosters zeker 6 minuten per rooster langer geduurd heeft, en door de langere levering de bouwkraan 7 weken stil gestaan heeft.


Een ding is zeker, een rechter is op dit gebied nooit deskundig en kan alleen uitgaan van de gegevens die ter beschikking gesteld worden. Het is dus zaak dat ik aantoon dat wat de ondeskundige opschrijft niet klopt. Dit kan alleen door wel een deskundige in te schakelen die weet hoe het in de bouw werk. Dit weten wij allemaal ook wel, roosters leggen kost ca. € 5,- per m2. Met 3 man a € 35,- en een kraan van € 100,- leg je ca 41 m2 per uur voor ca. € 205,- 3 man = 180 minuten voor 41 m2 = 4,4 minuut per m2. Een niet regelmatige aanvoer kost volgens de tegenpartij 6 minuten extra, dat klopt dus niet. En wie laat een kraan 7 weken staan wachten a € 120,- per uur? Nu begrijp ik wel dat onze klant zoiets bedenkt om de factuur niet te betalen, maar dat iemand daar zijn naam onder zet en zich dan ook nog deskundig noemt, snap ik niets van.

 

Meer columns