gototopgototop
PDF Print E-mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

14-05-12 Stal met 3 verdiepingen, piketpaaltjes voor de toekomst

Op zaterdag 12 mei heb ik de open dag bezocht van de stal met 3 verdiepingen (eigenlijk 4) die door de familie de Jong in Lunteren is gebouwd. Voor diegene die de stal niet gezien hebben, hier een korte samenvatting: De stal is ca. 71 x 50 = 3.550 m2 en biedt plaats aan 1.986 zeugen. In de kelder, ca. 4 m in de grond, zijn de dragende zeugen gehuisvest. Deze zeugen worden gehouden in 16 stabiele groepen en worden met voerstations gevoerd. Op de begane grond zijn de kraamhokken met beweegbare zeugenrooster, de geltenopfokafdelingen en de dekafdelingen. Op de eerste verdieping liggen de biggen.

 

In de nok van het dak zijn de luchtwassers gebouwd. Alle varkens worden met brijvoer gevoerd en er is veel plaats voor de opslag van natte bijproducten. De binnenkomende lucht wordt gefilterd met speciale virusfilters en geconditioneerd met grondwater. Met een warmtepomp wordt de warmte uit de ventilatielucht gehaald. In de stal worden SPF zeugen gehouden.

Kort samengevat is het een zeer indrukwekkend project waarmee een aantal piketpaaltjes voor de toekomstige varkenshouderij uitgezet zijn zoals: 1. Je kunt een kompleet zeugenbedrijf bouwen op 1,8 m2 per zeugenplaats. 2. Je kunt in een gebied met hoge veebezetting toch SPF dieren houden. 3. Je kunt een stal bouwen met 3 - 4 verdiepingen met een zeer goede uitstraling die zeer goed past in het landschap. 4. Door de goed doordachte bouwwijze en de toepassing van nieuwe technieken is het bouwen in meer verdiepingen goed uitvoerbaar.

Een dergelijk mooi project is alleen te realiseren als ook de overheid, hier de provincie en gemeente Ede zich er vol voor inzetten. Het is duidelijk dat zij dit gedaan hebben, want het bedrijf ligt langs een kronkelig smal landweggetje waar normaal het benodigde vrachtverkeer niet overheen kan. Ook tonen de vergunning verlenende instanties veel lef met het verlenen van een vergunning voor een stal met 3 verdiepingen varkens, ondanks de landelijke opspraak tegen megabedrijven en varkensflats. Ik ben altijd blij als ik in een omgeving kom waar nog vertrouwen is in onze sector en waar de neuzen gericht zijn op de toekomst. Daarmee kom ik als Brabander in de omgeving van Barneveld in een andere wereld. Je kunt overal zien dat er hard gewerkt wordt, overal worden nieuwe bedrijven gebouwd. Er worden zelfs nieuwe kerken gebouwd, terwijl die hier bij ons overal afgebroken worden. Hier kunnen onze Brabantse bestuurders, en ook wij, nog veel van leren.

 

Meer columns