gototopgototop
PDF Print E-mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

14-07-2014 Een goede investering betaald zich na 20 jaar dubbel en dwars uit.

Onlangs werd ik gebeld door een klant uit Duitsland met het verzoek hem met spoed een bezoek te brengen. Er waren problemen met de welzijnseisen met betrekking tot de zeugen in boxen. Het betreffende bedrijf is een zeer groot Oost-Duits bedrijf met ca 60.000 m2 staloppervlakte. Ruim 20 jaar geleden was dit een van mijn eerste grote projecten en hebben we het bedrijf volledig gerenoveerd. De gebouwen waren goed, we hebben alleen 120.000 nieuwe rvs schroeven in de sandwich panelen daken gedraaid omdat de ouden weggeroest waren.

 

Verder hebben we de gehele binnenkant vernieuwd. Nieuwe putten, wanden en inrichting. Ik was al bijna dan 15 jaar niet meer in de stallen geweest, maar bij mijn bezoek ben ik erg geschrokken van de toestand van de gebouwen en inrichting en niet op een negatieve manier. Alles, maar dan ook alles zag er nog uit zoals we het 20 jaar geleden gebouwd hadden. Er was niets meer geïnvesteerd. Helaas is de Noord Duitse eigenaar, waarmee ik destijds de zaken gedaan heb, overleden. We zouden er nog samen trots op zijn geweest. Begin jaren 90 hebben we honderd duizenden vierkante meters stalen ventilatieplafond per jaar verkocht. Inmiddels zijn we op verschillende bedrijven begonnen met de vervanging van deze staalplaten door kunststof plafond omdat de staalplaten geheel weggeroest zijn. Ook bij ons eigen vleesvarkensbedrijf ziet het plafond er niet meer al te geweldig uit. Op een ander bedrijf van ons moeten we alle verzinkte koppelingen van de twinbuizen vervangen: ze rotten gewoon door. Hoe kan nu dat op een groot bedrijf waar de eigenaar nauwelijks ooit in de stal komt de hele inrichting en installatie na 20 jaar nog zo goed zijn? Ik heb er een week over nagedacht en toen ik de volgende keer weer in de stal kwam, heb ik de oorzaken gevonden. Oorzaak 1: Onze Duitse klant stelde hoge eisen aan de kwaliteit van de geleverde materialen. Alle staal moest altijd 1 mm dikker en ventilatie en verwarming werd ruim geïnstalleerd. Oorzaak 2: Het gehele bedrijf was voorzien van gedeeltelijke putafzuiging die hebben we in stand gehouden met nieuwe ventilatoren en kokers. Daardoor is er altijd weinig ammoniak in de stal gekomen. Oorzaak 3: We hebben het gehele bedrijf voorzien van veel verwarming. Daardoor is het nooit te koud geworden waardoor condensvorming op kon treden. Oorzaak 4: Er werkt alleen vreemd personeel in de stallen en die willen niet werken in bedompte of ammoniak lucht, ze draaien de minimum ventilatie altijd weer iets hoger. Het werd toch niet te koud, wij hadden immers genoeg deltabuizen geïnstalleerd. De eigenaar vond dit ook geen probleem, door zijn bedrijfsgrootte bleven de verwarmingskosten per plaats toch onder het gemiddelde van de sector. En de laatste oorzaak ligt natuurlijk bij de Oost Duitse bedrijfsleider van de oude stempel die natuurlijk met zijn technische mensen alles goed onderhouden heeft. 

Uiteraard moet er op een dergelijk groot bedrijf na 20 jaar van alles gebeuren, maar niets van wat toen geleverd is, is versleten. Dus als iemand alles nog beter wil maken dan hij zelf gedacht had en nog meer wil uitgeven voor een betere kwaliteit materialen, kan hij ons gerust bellen. 

Het was ook erg leuk dat onze jongste zoon erbij was. Hij heeft nu zijn universitaire opleiding afgerond en wij zijn erg blij en trots dat hij besloten heeft zijn kennis en kunde bij ons bedrijf te gaan inzetten. Hij gaat zich, net zoals ik 25 jaar geleden, vooralsnog bezig houden met de Duitse projecten. Hij heeft alvast gezien hoe kwaliteit zich na 20 jaar uitbetaald.

 

Meer columns