gototopgototop
PDF Print E-mail

Mari van Genugten schrijft voor het blad 'Boerderij' onder rubriek 'Varkenshouderij' de column "'Bouwen':

 

Mari van Genugten

12-03-2013 Innovatiekracht en durf als basis voor de toekomst

Ik wilde mijn column eigenlijk schrijven over mijn ervaringen in Israel waar wij pas een weekje op vakantie geweest zijn. Over het wereldse Tel Aviv, het oude Jeruzalem met zijn vele godsdiensten, ons bezoek aan Ramallah, de dode zee, het meer van Galilea, de kibutzen en mijn gesprek met een islamitische Israëliër waarvan zijn huis door de overheid afgebroken was. Ook wilde ik het even hebben over de 29 varkensbedrijven die in Israel zijn en die de regering vanwege milieuproblematiek naar het zuiden (de woestijn) wil verplaatsen.

 

Maar met de lente in het hoofd vind ik dat we ons toch meer bezig moeten houden met positieve zaken. Vandaag was ik aanwezig bij de jaarvergadering van de EPP (European Pig Producers, afd. Nederland). We waren uitgenodigd door het bedrijf Vencomatic B.V. uit Eersel. Een bedrijf in de pluimveesector wat ik nog ken van meer dan 30 jaar geleden, toen oprichter Cor van de Ven zijn eerste automatische legnest installeerde bij onze buurman, waar ik toen in mijn vrije tijd eieren raapte. Eerst brachten we een bezoek aan de Rondeelstal in Wintelre. Dit is een geheel nieuw concept voor de productie van eieren met 3 sterren van de dierenbescherming. In een cirkel staan 5 stallen van ca 30 m lang met tussen de stallen binnen uitlopen voor de kippen. Kijk voor meer informatie op www.rondeel.org. Het is een geheel nieuw concept wat geheel voldoen aan de maatschappelijke wensen op het gebied van milieu en diervriendelijkheid. Het is een familiebedrijf met een stal met 30.000 legkippen met vergaderruimte, bezoekersruimte, picknickplaats enz. De eieren worden rechtstreeks verkocht aan Albert Heijn. Ook wat bouw betreft (mijn hobby) zag het er netjes en erg doordacht uit. De stallen lopen op zodat de warme lucht vanzelf naar boven in de centrale nok stroomt. Daar staat een warmtewisselaar die de voorverwarmde verse lucht weer naar de mestbanden blaast. Hierdoor wordt een efficiënt en energiezuinig systeem verkregen.

Al net zo innovatief als de rondeelstal is de Vencocampus, het geheel nieuwe bedrijf van de Venco Groep. Het gebouw is gebouwd in de vorm van een groot ei van 30.000 m2. Als je het niet gezien hebt, kun je je er moeilijk een voorstelling bij maken. Ook dit gebouw is zeer doordacht gebouwd, met veel daglicht, zonnepanelen en de toepassing van aardwarmte. Kijk zeker even op www.vencocampus.com. De Venco groep is de laatste jaren sterk gegroeid en biedt momenteel werk aan ca. 350 medewerkers. Met het nieuw ontwikkelde Patio systeem voor vleeskuikens zetten ze de trend voor de toekomst. Het bedrijf is onder andere zeer succesvol op de groeiende Russische markt. Het bedrijf toont aan dat je door innovatie en daadkracht zeer veel kunt bereiken, ook in een sector die de laatste 30 jaar in Nederland net zo onder druk heeft gestaan als onze sector.

 

Meer columns